KOMOREBI bookstore

San Jose, CA

Spring 2018

komorebi bookstore
Spring 2018
Team members:
Individual Project
Design period:
2~3 Months
Project type:
Retail Store, Interior Design
Area:
~3,000SF
Software used:
Revit, SketchUp, Rhino, Photoshop, Enscape

KOMOREBI BOOKSTORE is a retail space with the mixed use of bookstore, calligraphy classroom, and art gallery. It is located in a historical building in downtown San José, California. The site has been running a furniture business with the name of Hank Coca’s Furniture Store for over 60 years. Due to the decision of store closure, the goal of this project is to reinterpret the space into a bookstore and a retail space that would hopefully demonstrate the building potential for the owner on future use.

By incorporating references to nature in this space, the goal is to create a relaxing and fresh surrounding which helps people recall the joy of reading and to promote reading as an activity that should be enjoyed and not something that is considered a burden.

Inspired by the Japanese word KOMOREBI, meaning sunlight that filters through the leaves of trees, my design is aiming to reproduce the atmosphere of KOMOREBI by manipulating its biomorphic form and patterns.

komorebi bookstore
Revit, Rhino, Photoshop, Enscape

KOMOREBI BOOKSTOREは、本屋と書道教室、アートギャラリーが一体となった小売スペースです。カリフォルニア州サンノゼの中心部にある歴史的建築の一階に位置しています。60年以上にも渡り、Hank Coca 's furniture Storeという名で家具ビジネスを展開していました。閉店の知らせに伴い、このプロジェクトは既存空間を書店と小売スペースに再解釈することを目標にしており、事業主が将来的に使う空間の可能性について提案しています。

Biophilic Designの理念に基づき自然を取り入れることで、リラックスした新鮮な環境をデザインすることを目指しています。本を読むことを負担とは思わず、子供のころに感じる絵本の楽しさを思い出させ、読書を促せるよう空間作りに心かけています。

デザインのインスピレーションには日本語KOMOREBIから来ており、木立ちから太陽の日差しが漏れる光景のことを指しています。重ねる葉っぱが作りだす形状や影を研究し、アレンジすることで、KOMOREBIの雰囲気をShape,Form,Lightingを通して室内に再現することを試みしています。

komorebi bookstore
春 2018
团队成员:
个人项目
设计周期:
2~3月
项目类型:
书店,零售,室内设计
项目面积:
~280平米
使用软件:
Revit, Rhino, Photoshop, Enscape

KOMOREBI BOOKSTORE是一个集书店、书法教室和画廊于一体的零售空间。它位于加利福尼亚州圣何塞市中心的一座历史建筑的底层。60多年来,以Hank Coca 's furniture Store之名开展着家具生意。伴随着关门的消息,这个项目的目标是将现有空间重新诠释为书店+零售的多功能空间,希望为业主展示将来使用空间的可能性。

以Biophilic Design的理念为基础引进自然,项目以设计出放松且新鲜的环境为目标。设计作品致力于摆脱读书是一种负担的观念,借由煽起用户儿时在大树下阅读图画书的记忆,同时刺激和促进读书的乐趣。

设计灵感来自日语KOMOREBI,指的是从树丛中透出阳光的情景。通过研究重叠的树叶产生的形状和影子来重现KOMOREBI的氛围。尝试通过对Shape, Form, Lighting元素的操纵,将户外阅读体验带入室内空间。

-more Projects-

KOMOREBI BOOKSTORE
Retail store
INTERIOR ARCHITECTURE
View Project
WEARABLE SCULPTURE
WEARABLE ART PIECE
FASHION / ARCHITECTURE
View Project
MI SALA TU SALA
LAUNDROMAT
URBAN / GRAPHIC
View Project
BANK OF AMERICA
RETAIL STORE
ARCHITECTURE / INTERIOR
View Project
OCULUS
OUTDOOR FOCUS POD
INTERIOR / MOTION
View Project
WeChat
TENANT IMPROVEMENT
INTERIOR ARCHITECTURE
View Project